Omdat niemand alleen is

omdat niemand alleen isDe wereld is negen van de tien keer geen mooie plek. Dat weet iedereen. Het is een feit dat keer op keer bewezen wordt merk ik. Iedereen moet zijn eigen boontjes doppen, in bijna iedere situatie. Waag het vooral ook niet om een ander om hulp te vragen, want dat is egoïstisch.

Dat is hoe heel veel mensen de wereld zien. Maar hoe mooi en beter zou het zijn als we dat nou eens wel deden? Als we elkaar wel om hulp vroegen? Als we anderen voor onszelf zouden plaatsen?

Ik zeg niet dat je jezelf helemaal weg moet cijferen voor een ander. Jij bent natuurlijk de hoofdrolspeler in je eigen verhaal. Het gaat om de kleine dingen die voor een ander zo veel kunnen betekenen. Een enkele witte roos op een zwarte dag van rouw, één enkele bloem die zegt: ik ben er voor je. Of een extra uurtje doorbrengen met iemand terwijl je het zelf zo druk hebt, maar toch aan die ander laat merken: jij komt voor al het andere. Een knuffel op het moment dat de ander het even moeilijk heeft met dingen die zijn gebeurd of dingen die nog gaan gebeuren. Voor jezelf allemaal heel kleine dingen, maar voor die ander kunnen ze heel groot zijn en hem net even dat duwtje geven om overeind te blijven.

Zo wordt de wereld negen van de tien keer wel een mooie plek. Omdat je niet alleen bent. Omdat je gesteund wordt. Omdat het niet erg is om je emoties er soms even helemaal uit te laten, want ze worden opgevangen door iemand. Zo is om hulp vragen niet egoïstisch, maar juist vanzelfsprekend. Dus geef de kleine dingen, dat doet zoveel goed.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *