Over mensen en beesten

mensen en beesten

Vrijdagavond. Dordrecht. Ik zit in een kroeg met een vriend. We hebben een ouderwets gezellige avond en praten over van alles. Het bier is bijna niet aan te slepen. Om een uur of twaalf kijk ik voor het eerst op mijn telefoon. Een Facebookvriend heeft iets gepost. Pray for Paris. Ik vind het raar en scroll verder naar beneden. Tientallen doden bij een aanslag bij Parijs. Ik schrik. Parijs? Zo dichtbij Nederland? We hebben het er even over maar vergeten het dan eigenlijk weer, omdat we een fijne avond hebben.

De volgende ochtend. ‘Een frisse morgen in Parijs…’ Het inmiddels bekende liedje van Kenny B klinkt hard door de speakers van mijn telefoon. Een beetje brak van de vorige avond denk ik er opeens weer aan. Parijs. Wat is er nou eigenlijk precies gebeurd? Ik zet de televisie aan. RTL, NPO, BBC, alle zenders laten hetzelfde zien. Meerdere aanslagen van Parijs. 123 doden en 180 gewonden, waarvan veel zwaargewond zijn. Ik word boos. Waarom doen mensen dit andere mensen aan? Wat is het doel hiervan? Ik denk dat weldenkende mensen dat nooit gaan begrijpen.

Facebook is ondertussen ook ontploft. Franse vlaggen, Pray for Paris, mensen zijn geschokt, hebben het over wraak. IS moet dood, moslims moeten dood, de grenzen moeten dicht. Waarom maakt zo’n gebeurtenis het Westen niet juist nog meer vastberaden om de vluchtelingen te helpen? Waarom denken we gelijk slecht over iedereen die uit het Midden-Oosten komt? En waarom is de aanslag in Parijs veel groter dan de aanslagen in Libanon die de dag erna plaatsvonden? Vinden we onszelf echt zoveel belangrijker?

Bid niet alleen voor Parijs. Begrijp me niet verkeerd, het is vreselijk wat er gebeurd is. Maar bedenk wel dat het overal ter wereld gebeurt. Bid voor alle slachtoffers van zinloos geweld. Bid dat deze beesten ooit het licht zullen zien, en dat ze zullen zien dat het geen zin heeft waar ze mee bezig zijn.

Of bid niet. Dat is immers de reden dat al deze ellende in de wereld gebeurt. Religie. Het lijkt wel of mensen daardoor hun gezond verstand verliezen. Laat iedereen geloven wat hij of zij wil. En dat geloof beoefenen zoals diegene wil, alleen of samen. Maar wel altijd met gezond verstand en zonder anderen te kwetsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *